Кои сме ние?

Казвам се Богдан Дарев. ЗАВРЪЩАНЕ е едно споделено пътешествиe към себе си, един и друг, и родовата памет… Живея в САЩ от 1995 година. Завръщането ми започна през 2011-та. Дотогава писах на маймуница (на български с латински букви - na balgarski s latinski bukvi). След 23 години в емиграция без зелена карта, лятото на 2018-та се върнах в България за първи път. Снимах филма "Там".

В момента съм на турне из България с новия ми филм “Кавал парк”.

Виждам как хората са тези, които преоткриват и създават България. Хора като нас, някои останали, други завърнали се, трети по света с България в сърцата. Поканил съм една малка част от тези хора да публикуват в ЗАВРЪЩАНЕ. Даниел Богдански и Лора Касабова са двама от тях.

Лого изработено от Веси Иванова

ЗАВРЪЩАНЕ е доброволен проект, който се захранва от читателите ни със свободен или платен абонамент. Любовта ни към това, което заедно сътворяваме тук, е като корените на едно дърво. Делата ни - клоните, простиращи се по цял свят. Отпечатъкът, който ще оставим след себе си - плодовете на нашия труд. 

Благодарим ви за присъствието тук!

Богдан Дарев

„Имаме огромна необходимост от точно такива новини. Те повдигат духа и вярата в собствените ни сили! Благодаря.“

Грета Г.

Защо ЗАВРЪЩАНЕ?

Книгата на Джоузеф Камбъл “Героят с хиляди лица” е вдъхновението за заглавието на публикацията. В края на пътешествието си, изпълнено с премеждия и приключения, българинът се завръща, споделя и прилага наученото в общността си.

Нямаме намерение да агитираме завръщане в България. ЗАВРЪЩАНЕ винаги е било едно споделено пътешествиe към България, себе си, един и друг. Без значение къде се намираме, защото България е в сърцата ни. 

Получавали сме коментари, че това, което правим е пропаганда, субсидирана от интереси, които искат българите да се завърнат в България. И коментари, че България е потъващ кораб.

Водени сме единствено от нашия вътрешен глас; субсидирани сме единствено от вас и правим каквото правим, защото сме тук и сега.

Богдан Дарев

ЗАВРЪЩАНЕ се захранва от читатели като вас. Абонирайте се за свободен или платен бюлетин.

„България е разнолика и интересна. И чака да бъде открита, и дай боже - запазена. Заради това си струва човек да бъде тук.“

Зорница Петкова

Съдържание:

ЗАВРЪЩАНЕ с една от тези рубрики, неделите (лятна почивка, 15-ти юли до 06-ти септември):

  • Размисли на автора и кинорежисьор Богдан Дарев

  • Размисли, филми от Даниел Богдански, Лора Касабова и гости

  • Подбрани публикации за англoговорящите сред вас

  • Подкаст

КАВАЛ ПАРК - срядите по време на тура

  • Дати за тура, билети

  • Новини около филма - някои сряди

Започна се от един филм...

Всичко започна от моя документален филм ТАМ. 2018-та и 2019-та по време на тур с филма станах очевидец на дълбока болка и тъга в българите, емигрирали в САЩ и Канада. По същото време станах очевидец на потенциал и творчески заряд в младежта и българите, останали в България.

Гледайте ТАМ свободно тук или в Rumble.

Абонирайте се

Share ЗАВРЪЩАНЕ

П.П.

Използваме платформата Substack, благодарение на която сме напълно независими и в пряка връзка с Вас. Някои от техническите инструкции или бутони може да са на английски. Пишете ни, ако имате нужда от помощ с навигацията или за каквото и да е друго.