Казвам се Богдан Дарев. ЗАВРЪЩАНЕ е моето пътешествиe към България, себе си, един и друг... Живея в САЩ от 1995 година. Завръщането ми започна през 2011-та. До тогава писах на маймуница (на български с латински букви - na balgarski s latinski bukvi). След 23 години в емиграция без зелена карта, лятото на 2018-та се върнах в България за първи път. Снимах филм. Оттогава искам да се завърна да живея в България. Планувам го да стане до лятото на 2023-та.

Видях с очите си как хората създават България. Хора като нас, някои останали, други завърнали се, трети с България в сърцата. Всички готови да споделят дарбите си, верни на делата си, с мечти, които черпят сила и вдъхновение от мъдростта на българския дух.

Благодаря ви за присъствието тук.

„Имаме огромна необходимост от точно такива новини. Те повдигат духа и вярата в собствените ни сили! Благодаря.“

Грета Г.

Защо ЗАВРЪЩАНЕ?

Защото се вълнувам за моето завръщане!

Получавал съм коментари, че това, което правя е пропаганда, субсидирана от интереси, които искат българите да се завърнат в България. И коментари, че България е потъващ кораб.

Воден съм единствено от моят вътрешен глас; субсидиран съм единствено от вас и правя каквото правя, защото съм тук и сега.

ЗАВРЪЩАНЕ се захранва от читатели като вас. Абонирайте се за свободен или платен бюлетин.

„България е разнолика и интересна. И чака да бъде открита, и дай боже, запазена. Заради това си струва човек да бъде тук.“

Зорница Петкова

Започна се от един филм...

Всичко започна от моя документален филм ТАМ. 2018-та и 2019-та по време на тур с филма станах очевидец на дълбока болка и тъга в българите, емигрирали в САЩ и Канада. По същото време станах очевидец на потенциал и творчески заряд в младежта и българите, останали в България.

Гледайте ТАМ свободно тук или в Rumble.

Съдържание:

През неделя — ЗАВРЪЩАНЕ с една от тези рубрики:

  • Завръщане от Америка. Рубрика на автора и кинорежисьор Богдан Дарев.

  • Завръщане в България. Новини и разкази от и за България, които ни вдъхновяват, които ни правят силни и задружни.

  • Подбрани публикации за англoговорящите сред вас.

Съботите - според календара ни:

  • Завръщане на живо, онлайн. Втори сезон на видео и аудио подкаста със завърналите се в България.

Абонирайте се

Share ЗАВРЪЩАНЕ

П.П.

Използваме платформата Substack, благодарение на която сме напълно независими и в пряка връзка с Вас. Някои от техническите инструкции или бутони може да са на английски. Пишете ни, ако имате нужда от помощ с навигацията или за каквото и да е друго.